perjantai 15. maaliskuuta 2019

Toinen viikko Virossa


Kaksi viikkoa on mennyt ohitse niin nopeaa, että neljä jäljellä olevaa tuntuu melko lyhyeltä ajalta viettää tässä maassa. Viikon päästä lähden muutamaksi päiväksi Tallinnaan, saa nähdä ehdinkö kiertää muita Viron kaupunkeja. Tällä hetkellä istun Tarton kaupungin pääkirjastossa kirjoittelemassa tätä päivitystä, kuvat lisään myöhemmin kotona. Mutta voisin aloittaa kertomalla edellisestä viikonlopusta, sillä siihenhän sitä viimeksi jäätiin;

Sää oli yllättäen aika kehno, joten en päässyt kiertämään kaupunkia ihan niin laajalla mittakaavalla kuin olisin tahtonut. Lauantaina lähdin etsimään Toomemäen puistoa, jonka reunalla mm. nököttää keskiaikaisen katedraalin rauniot. Kyseiseen kirkkoon kuului myös jonkinlainen museo, mutta se ei ollut auennut vielä siihen aikaan kun olin itse liikkeellä. Raunion ympärys oli myös vedetty varoitus -nauhoilla kiinni, luultavasti huonon talvikelin takia (?). Paikka oli silti aika kiintoisa ja kaunis, mutta kuten nimensäkin mukaisesti puisto on mäen päällä oli tuulenpuuskat siellä melkoisen voimakkaita. Oli hankalaa pysyä edes pystyssä, puhumattakaan alueella kävelemisestä jäisillä puistokäytävillä. Lähdin siis pian suuntaamaan muualle eli Tarton vanhaan kaupunkiin. Vanha kaupunki on itseasiassa aika suuressa osassa Tartoa, se on laaja ja hyvin eläväinen. Rakennukset ovat usein valmistuneet jo 1700- luvulla, mutta ovat silti kaikki jokapäiväisessä käytössä. Kävelin siis sinne ja suuntasin taidemuseolle, jossa oli meneillään maalausnäyttely nimellä "Women potraying women". Maalaukset olivat 1920-1980 luvuilta, Virolaisten naistaiteilijoiden tekemiä.. Pidin näyttelystä tosi paljon, harmi vain etten hoksannut kirjoittaa taiteilijoiden nimiä muistiin. Yksi positiivinen huomio kaikista Tarton museoista ja muista kulttuurinähtävyyksistä on opiskelija-alennukset. Minun ei ole kertaakaan tarvinnut oikeasti todistaa olevani opiskelija millään kortilla, vaan kaikkialla uskotaan ja halutaan heti kättelyssä antaa halvempi hinta.


Sunnuntaina oli hiukan parempi sää kuin lauantaina, joten lähdin uudelleen käymään Toomemäen puistossa ja tällä kertaa selvisin hengissä, vaikka kiersinkin alueen kävellen läpi. Hieman myöhemmin lähdin käymään Museum of Natural History:ssa, jossa oli siis esillä lähinnä täytettyjä eläimiä. En oikein pidä tavasta täyttää eläimiä, mutta sentään tuollakin museossa oli hyvät puitteet harjoitella eksoottisten eläinten, kuten seepran ja laaman piirtämistä. Museossa oli myös paljon luita ja kalloja, osa jopa satojatuhansia vuosia vanhoja.



Maanantaina uusi kouluviikko alkoi ensin kolmen tunnin piirtämis-sessiolla, minkä jälkeen oli vielä viimeiset kolme tuntia maalausta. Maalaustunnilla kaikki työskentelivät elävän mallin maalauksen kimpussa, mutta kyseinen malli ei meinannut (ainakaan minun mielestäni) pysyä paikoillaan ollenkaan ja itse maalaaminen oli sen vuoksi aika hankalaa..

Tiistaina ja keskiviikkona lukujärjestyksessäni luki fashion illustration, josta olin aika innoissani, sillä emme suomessa ole sivunneet tätä aihetta ollenkaan. Kurssilla oli itseni lisäksi myös pari muuta vaihtaria Englannista, mikä oli mukavaa. Aika pian silti tajusimme, että kyseessä oli tämän muotisuunnittelun viimeiset päivät eikä aineen opettaja ollut varautunut uusien oppilaiden tuloon kurssin ollessa niin loppusuoralla. Keskiviikkonakaan ei ollut opetusta enää lainkaan, vaan oppilaat ripustivat valmiita mallistojaan näytille ja opettaja antoi töistä arvosanat. Luulen, että ehdin silti oppia edes pari pikkujuttua tulevaisuutta varten.



Torstaina oli jälleen kerran maalausta, mutta siihenkään ei kuulunut varsinaista opetusta, sillä paikalla olivat vain minä ja samat kaksi vaihtaria Englannista. Opettaja kävi sen verran paikalla, että ohjeisti maalaamaan esillä olevaa asetelmaa. Aikaa oli varattu lukkarissa tähän kolme ja puoli tuntia, ja sen verran minä ateljeessa hikoilin huonojen akryylimaalien kanssa. Yllättäen olen kuitenkin ihan semi tyytyväinen lopputulokseen, ottaen juurikin huomioon kuinka nopeasti se oli tehty. Lukujärjestykseni on ollut aika tyhjä tällä viikolla, sillä siihen oli varattu paljon aikaa "omille projekteille" tai "kulttuuri aktiviteeteille". Nuo tunnit olen käyttänyt julisteiden ja taustakuvien suunnitteluun ja tekoon, joita balettistudio Releve on jälleen kerran tilannut :).



Tänään eli perjantaina oli määrä olla kalligrafiaa aamuysistä pitkälle iltapäivään, mutta tälläkin kurssilla oli tänään päätöspäivä meneillään eikä tätäkään opettajaa oltu infottu vaihtareiden osallistumisesta tunnille (Olin siis siellä jälleen Englantilaisten kanssa). Saimme kuitenkin jonkinnäköistä tehtävää eteemme ja harjoittelimme kirjainten piirtämistä ensin roomalaisittain. Onneksi kuitenkin sain kuulla, että itse voisin lähteä vaihtoehtoisesti myös kuvaamaan Raatihuoneen torilla meneillään olevaa nuorten ilmastonmuutos-mielenosoitusta! Lähdin siis melkein samantien sinne, kävin vain ensin hostellin kautta hakemassa kamerani mukaan ja lähdin mielenosoitusta päin. Oli mahtavaa olla mukana sellaisessa hetkessä ja taltioida se kameralle muistiin. Sain muutaman ehkä ihan hyvänkin kuvan, mutta tahdon kyllä käsitellä ne vielä jollain kuvanmuokkausohjelmalla. Tapahtuma loppui hieman kahdentoista jälkeen. Kävin hostelilla syömässä, mutta päätin sitten lähteä vielä koululle loppupäiväksi kun tiesin kalligrafian tuntien vielä jatkuvan. Sittemmin kiertelin vanhaa kaupunkia ja päädyin kirjastoon tietokoneelle. Voisin sanoa tämän päivän olleen erittäin mielenkiintoinen.



Säätiedotus on luvannut vesisadetta koko viikonlopulle, joten olen vähän laatinut päässäni suunnitelmaa mitkä kaikki museot aion kiertää tuona aikana. Aloitan huomenna Botanical Gardenista, eli siis puutarha/kasvihuone/miten-sen-nyt-selittäisi.. Anyways. Toivon mukaan kevät saapuu ensiviikolla :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti