perjantai 8. maaliskuuta 2019

Ensimmäinen viikko Virossa


Kuten otsikosta voi huomata, on ensimmäinen viikko oppilasvaihtoa nyt suunnilleen takanapäin. Kirjoittelen tätä päivitystä puhelimella ja istuskelen ikkunalaudalla majoituspaikassani, ulkona sataa vettä. Kuvittelin, että olisin tullut pakoon suomen keväisiä loskakelejä, mutta ehei - täällä tulee räntää ihan yhtä lailla päivittäin. Näin perjantain kunniaksi ajattelin, että olisi hyvä pysähtyä kirjoittamaan viikon aikana tapahtuneet asiat tänne ylös.

Matkani kohti Tartoa ja Viroa ylipäätään, alkoi lauantaiaamuna kello yhdeksän bussiin nousemisella. Bussia vaihdoin kerran Joensuussa, mutta muuten lähes koko päivä kului istuen ja odotellen perille pääsyä Helsinkiin, jonne saavuin lopulta alkuillasta. Yllätin itseni sillä miten sulavasti kaikki matkaamiseen liittyvä sujui, sillä löysin oikean ratikankin samantien ja hetken päästä olin jo satamassa odottelemassa laivaa Tallinnaan. Suunnittelin tämän reissun teemalla "mahd. halpa", siksi en mennyt helpon kautta ja varannut lentolippua. Muutenkin ajatus lentämisestä Viroon tuntuu vähän turhalta ja lentokoneen bensan tuhlaamiselta, kun matka on niin lyhyt ja suhteellisen nopea julkisissa istumisesta huolimatta. Anyways, vietin ensimmäisen yön hostellissa Tallinnassa ja sunnuntaina jatkoin matkaa Tartoon bussilla.

Tartossa bussiasemalla minua oli jo vastassa eräs koulun tuutori ja hän auttoi minua löytämään hostellin, johon majoittauduin. Sunnuntaina ei muuta sen ihmeellisempää ehtinytkään tapahtua, kunhan kävin syömässä ja kastuin litimäräksi sateessa sen takia. Maanantaina oli määrä alkaa ensimmäinen kouluviikkoni, joka sattui otollisesti olemaan täällä jonkinlainen "projektiviikko" eli jokainen sai valita millaiseen taiteen työpajaan osallistuu. Olin ilmoittautunut kurssille, jossa käsiteltäisiin esim. galleristien, kuraattoreiden ja kriitikoiden työtä. Kurssi alkoi taidemuseolta keskipäivän aikoihin, mutta aika nopeasti paljastuikin kurssin sisällön olevan lähinnä teoriaa, eikä se sitten ollutkaan ihan 5/5 kun en Viroa pahemmin ymmärrä - ainakaan vielä. Tuutorini oli mukanani lähes koko maanantaipäivän, ja opetuksen loputtua hän vei minut koululle, jossa sovimme vaihtoni piirustuskurssille. Sain pienen esittelykierroksen taidekoulun ympäristöstä, sekä ehkä hipstereimmästä ravintolasta koko Tartossa. Maanantai oli erittäin mukava päivä.. paitsi että illalla satoi - räntää.


Tiistai ja keskiviikko piirustuskurssilla vietettiin keskiaikaisessa Jaanin kirkossa, joka oli osittain tuhoutunut toisen maailmansodan aikaan, mutta sittemmin tietty korjattu. Lämmitys kirkossa oli ihan olematon, joten molempien päivien jälkeen melkein juoksin kotiin kuumaan suihkuun kun ulkonakin oli pakkasta ja räntää vuorotellen. Kylmyydestä huolimatta nautin molemmista päivistä ihan suunnattomasti - harvoin on mahdollisuutta keskittyä niin moneksi tunniksi piirtämään niinkin mielenkiintoisessa ympäristössä. Tunnelmaa loi vielä musiikinopiskelijat, jotka kävivät välillä harjoittelemassa erinäisiä kappaleita kirkon uruilla. Ja kaiken lisäksi olen vieläpä ihan tyytyväinen töideni lopputuloksiin.

Torstain ja perjantain olimme koulussa, jossa tarkoitus oli keskittyä jatkamaan perspektiivejä, mutta fantasia/illuusio twistillä Escherin tapaan. Jos kirjottaisin tätä blogia tietokoneella, varmaan linkkaisin vähän infoa kuka Escher on ja mitä meinaan. Mutta koska käytän nyt puhelinta..
Tänään eli Perjantaina katsoimme läpi mitä kukin oli saanut aikaan. Ei sen kummempaa. Odotan innolla mitä ensiviikolla tapahtuu, vaikka en siitä vielä mitään tiedäkään :D

Näiden viiden päivän aikana olen ehtinyt huomioida sen vertaa Tartoa, että voin varmuudella sanoa tämän olevan aika cool kaupunki. Hyvää ruokaa saa joka kulmalta ravintoloista ja kahviloista, ja jokaiselta kadulta löytyy ainakin yksi grafitti-teos tai muraali. Huomenna yritän tutkia kaupunkia vähän pintaa syvemmältä ja kävellä paikkoihin missä en vielä ole käynyt. Tämä huono keli on hieman rajoittanut tutkimusmatkailua tähän mennessä. Tänä iltana ajattelin kuitenkin käydä leffassa katsomassa "Captain Marvel"n naistenpäivän kunniaksi :).




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti